אתם עושים במושבי הרכב שימוש יום יומי. זה אומר כמה דברים: ראשית, הם מתלכלכים הרבה, במיוחד במשפחות עם ילדים ובעלי חיים. שנית, אנחנו נמצאים במגע יום יומי עם מושבי הרכב וחשוב שלא יהיה בהם לכלוך, חיידקים ועובש כדי לשמור על בריאותנו.
חשוב מאוד לשמור על הניקיון של מושבי הרכב. מי שבאמת מקפיד על ניקיון עושה ניקוי תקופתי של מושבי הרכב בעזרת חברת ניקיון שמתמחה במושבי רכב. אבל חשוב גם לעשות לבד ניקוי עצמי כל כמה שבועות של מושבי הרכב כדי לשמור אותם נקיים, נעימים ומחוטאים.
סוגי מושבים לרכב
הריפודים שנמצאים ברכב אינם שונים בהרבה מהספות או הכורסאות שנמצאות בבית. ישנם שני סוגים עיקריים של ריפודים: בד ועור. את ריפודי העור ניתן לראות לרוב ברכבים שמשדרים יוקרה, למרות שבשנים האחרונות גם רכבים משפחתיים סטנדרטיים מקבלים אבזור עם ריפודי עור. הרוב הגדול של הרכבים בארץ נמכרים עם ריפודי בד. הניקוי של כל אחד מסוגי הריפוד הללו שונה ויש לדעת את אופן הניקוי והתחזוקה של כל סוג לפני השימוש בחומרים.
ממה הרכבים שלנו מתלכלכים?
האבק שנמצא בכל מקום מגיע גם לריפודי הרכב ולא משנה אם הרכב פתוח או סגור. בניעור קל של הריפוד ניתן להבחין בשאריות האבק שעולים כלפי מעלה, ומבינים שלא תמיד זה נראה לעין אבל זה קיים ויש צורך להסירו.
מעבר לכך:
- שאריות של חול ובוץ שנדבקים לנעליים, במיוחד בעונת החורף הגשומה
- אוכל ושתיה שיכולים לגרום לכתמים לא פשוטים
- בעונת הקיץ החמה ניתן להבחין בדהייה של הבד לאחר תקופה ואף סדקים בעור שמעידים על חוסר תחזוקה
תחזוקה וניקוי ריפודי בד לרכב
ריפודים העשויים מבד הם הנפוצים ביותר בשוק ויש שיגידו הנוחים ביותר. התחזוקה שלהם מתחילה בשאיבה מלאה עם ניעור קל בכדי לתת לשאריות האבק לצאת מבעד לסיבים.
החיסרון הגדול של ריפודי הבד הוא בספיגת נוזלים וכתמים ביתר קלות. הסיבים דלילים ואינם חזקים, מה שמאפשר לכתמים לחדור פנימה ולהקשות על מלאכת הניקוי.
הכנת ציוד מתאים לניקוי ריפודי בד
- שואב אבק חזק
- שני דליים נקיים (אחד למים רגילים ואחד למים חמים)
- אבקת כביסה (חצי כוס בדלי המים החמים)
- ספוג חדש ונקי
- מטלית או מגבת לניגוב
מתהליך הניקוי:
- שאיבה יסודית: חשוב לא לדלג על שלב שאיבת האבק מהמושבים. אם לא תשאבו את המושבים לפני הנחת חומרי ניקוי, הרטיבות תגרום ללכלוך להיכנס עמוק יותר לתוך המושבים.
- קרצוף המושבים: השרו ספוג במים החמים עם אבקת הכביסה וקרצפו את המושבים. סחטו מעט את הספוג לפני הקרצוף כדי לא להרטיב יותר מדי את המושבים. יותר מדי רטיבות עלולה לגרום לכתמים, עובש או חיידקים.
- ניגוב יסודי: אחרי הקרצוף, טבלו מטלית או מגבת בדלי המים הקרים, סחטו היטב ונגבו את המושבים. זה יסיר לכלוך שהספוג הוציא ושאריות חומר ניקוי. חזרו על התהליך מספר פעמים עד שהמושבים נראים נקיים.
תחזוקה וניקוי מושבים לרכב העשויים עור
להבדיל מריפודי הבד, ריפודי העור בנויים בצפיפות גבוהה מאוד שכמעט ולא מאפשרת לנוזל או כתם לחדור פנימה. דבר זה מקל על מלאכת הניקוי, אך ריפודים אלו דורשים טיפול עדין ומדויק כדי לשמור עליהם לאורך זמן.
טיפול בריפודי עור
- שאיבת אבק – התחזוקה מתחילה בשאיבה מלאה של המושבים.
- ניקוי עם חומר מתאים – רכשו חומר ניקוי ייעודי לריפודי עור. חשוב לבדוק את החומר על אזור לא נראה במושבים תחילה.
- ניגוב עם מטלית לחה – לאחר מריחת חומר הניקוי, נגבו עם מטלית מיקרופייבר את שאריות החומר למניעת כתמים.
- ייבוש נכון – תנו למושבים להתייבש בצורה טבעית – פתחו חלונות ואפשרו ייבוש איטי.
- מריחת חומר מזין – בין ניקיונות, חשוב למרוח מרכך או חומר הזנה למושבי העור. חומר זה מחזיר לעור את השמנים הטבעיים, הופך אותו לגמיש ורך יותר ומונע סדקים וקילופים.
מדריך להסרת כתמים ספציפיים
להבדיל מריפודי הבד הבנויים מסיבים דקיקים שחשופים משמעותית יותר לחדירת נוזלים, ריפודי העור הם ההפך הגמור, סיבי העור בנויים בצפיפות גבוה מאוד שכמעט ולא מאפשרת לשום נוזל או כתם לחדור פנימה, דבר זה מקל מאוד על מלאכת הניקוי אך ריפודים אלו סובלים מחסרונות אחרים שניגע בהם בהמשך, התחזוקה היא פשוטה וכוללת שאיבה של כל הריפודים ומעבר עם מטלית לחה להסרת שאריות האבק שמצטברות, ניתן אף להשתמש במגוונים ייעודיים לניקוי עור שאותם רוכשים בסופר, בנוסף ניתן לרכוש קרם עור מיוחד למריחה שמחזק את הסיבים ומפיץ את ריח העור האוטנטי והמוכר.
כתמי שומן (חמאה, קרם ידיים, איפור):
מלאו קערית במים חמימים והוסיפו נוזל לניקוי כלים (כף לכוס מים). שפשפו בעדינות את הכתם עם מטלית נקייה או ספוגית. לאחר הטיפול, ספגו את שארית החומרים עם מטלית יבשה וייבשו עם מייבש שיער.
כתמי דם:
ספגו את הדם עם מטלית יבשה. ערבבו בקערית כוס מים חמים, 2-3 כפות חומץ לבן ו-2-3 כפות נוזל ניקוי עדין. נקו בעדינות את אזור הכתם עם מטלית נקייה.
כתמי רטבים, קפה, קטשופ, שוקולד:
ספגו נוזלים, נקו עם תערובת של מים חמים, נוזל ניקוי עדין וחומץ לבן. אם הכתם עקשן, נסו ניקוי עדין עם אמוניה (אחרי בדיקה באזור מוסתר).
ניקוי מיצי פירות או יין: ספגו בהקדם את שאריות הנוזלים מן ריפודי הרכב. מרחו מעט חומץ לבן על אזור הכתם והמתינו שתיים שלוש דקות. נגבו את אזור הכתם בעדינות בעזרת מגבון לח או מגבת נייר, וייבשו את אזור הכתם על הריפוד.
להסרה של כתמי שתן יבשו את האזור הרטוב וספגו את שאריות הנוזל עד כמה שתצליחו. ספגו את הנוזל מבלי לשפשף את אזור הכתם. ניתן לטפוח בקלות על האזור הרטוב או להפעיל לחץ מתון על מנת למשוך החוצה את הנוזלים החוצה מסיבי הריפוד.
לאחר הייבוש, מהלו בכוס מים חמימים חומץ לבן ונוזל ניקוי (סבון לניקוי כלים או אבקת כביסה) והניחו בעדינות מעל הכתם. שפשפו בתנועות מעגליות עדינות עד לכיסוי מלא. השאירו את החומרים כשתיים שלוש דקות ולאחר מכן נגבו את חומרי הניקוי באמצעות מגבון לח ולאחר מכן יבשו בעזרת מטלית נקייה או מגבת נייר.
טיפ חשוב לניקוי והסרת כתמי שתן מריפודי רכב: אל תנקו את כתם השתן עם אמוניה. אחת המטרות החשובות של תהליך הניקוי הוא הסרת ריח השתן מן הספות, והאמוניה עלולה שלא לעזור לכם בכך. לא רק זאת, אלא שריח האמוניה עלול למשוך את בעלי החיים להמשיך ולהטיל את מימיהם על הספה.
חשוב לזכור לפני ניקוי של בדי ריפוד מכל סוג מומלץ תחילה לעיין בהוראות היצרן שברוב המקרים מסביר על סוג הבד והחומרים המתאים לניקוי, במידה ורכשתם חומר לניקוי מומלץ לנסות תחילה באזור מוסתר בכדי לבדוק שהחומר אינו מוריד צבע או גורם לנזק ואם אינכם בטוחים תמיד אפשר להתייעץ עם אנשי המקצוע בתחום שישמחו לתת לכם הסברים וייעוץ מכל סוג.
חשוב לזכור לפני ניקוי של בדי ריפוד מכל סוג מומלץ תחילה לעיין בהוראות היצרן שברוב המקרים מסביר על סוג הבד והחומרים המתאים לניקוי, במידה ורכשתם חומר לניקוי מומלץ לנסות תחילה באזור מוסתר בכדי לבדוק שהחומר אינו מוריד צבע או גורם לנזק ואם אינכם בטוחים תמיד אפשר להתייעץ עם אנשי המקצוע בתחום שישמחו לתת לכם הסברים וייעוץ מכל סוג.
אם מדובר בכיסויים נשלפים המכסים את הריפודים של הרכב, תוכלו לשלוף אותם די בקלות, לכבס במכונת הכביסה הביתית שלכם ולהעניק להם מראה נקי ואפילו חדש, אך לעיתים הכתמים נראים גם על מושבי הרכב עצמם ועל הריפודים שלא תוכלו להסיר או לכבס בבית. במקרים כאלו, הפתרון הטוב ביותר הוא פשוט לתת לאנשי מקצוע מומחים לבצע עבורכם את הניקיון.
לסיכום
ניקוי הריפודים ברכב מתחלק לשני חלקים, הראשון זו העבודה שלכם והתחזוקה הקבועה שאתם מבצעים והשני זה ניקוי מקצועי שמבוצע אחת לתקופה, שילוב של שני החלקים הללו ישמור משמעותית על ריפודים נקיים ובריאים הרבה יותר. חשוב לדעת שאעדר תחזוקה מתאימה יקשה משמעותית על כל ניקוי מקצועי שתזמינו להסיר כתמים לחלוטין.